Kapittel 10 - Ågerøya


Krig og fred, mot og rot


Trefning dagen før dagen     

                      

Det er nok greiest at vår offisielle krigshistorie startet med hendelsene 9. april 1940. Da senket kommandanten på Oscarsborg festning det tyske slagskipet Blücher. Dette blir selve symbolet på djervt lederskap - akkurat den type mot nasjonen trengte.


I virkeligheten startet krigen i Norge dagen i forveien. Om formiddagen 8. april 1940 ble de første kamphandlingene innledet på norsk jord da en polsk ubåt senket et tysk troppetransportskip helt inne i fjæresteinene ved Ågerøya. Episoden på Sørlandet kom dessverre til å bli en forvirrende affære - akkurat den type rot nasjonen minst av alt trengte.


Havna: Nilen - lagune for de innvidde


Nilen er et annet godt skjermet ankringsområde like i nærheten av Ågerøya. Første gangen du skal besøke stedet kan det være litt utfordrende å finne inngangen. Kommer du østfra passerer du Dampskipsbrygga på Ågerøya og fortsetter deretter rett fram helt til du oppdager åpningen mellom Furøya og Sandholmen. Du kan også komme inn til Nilen fra den indre seilingsleia på vestsida av øyene, eller fra passasjen som vender ut mot havet. Dette er den leia som seilbåter og større yachter bruker. Når du har unnagjort manøveren med å komme inn åpner det seg opp en godt skjermet idyll med mange flotte ankringsmuligheter. Nilen har to gode viker og en rekke muligheter for fortøyning langs fjellet på Kalvøya. Området er hundre prosent naturhavn.