Kapittel 11 - Gamle Hellesund


Travel uthavn


Kun rikdommen er tilbake


I seilskutenes gylne tidsalder på slutten av 1800-tallet var det travel aktivitet i Gamle Hellesund. Rikdommen som sjøfolkene brakte inn til landet rislet også over den populære havna i Blindleia. Ankringsplassen i skjærgården var i disse velmaktsdagene et senter for velbeslåtte mennesker som på kort tid hadde fått penger mellom hendene. På den største øya i sundet var det både fotograf og hatteforretning. Bak blondegardinene i de hvitmalte skipperhusene ble det skålt i portvin – den gang var det en uhørt luksus i fattiglandet Norge. 


Havna: Sandøya - lunt ved skolebrygga


I det trange sundet mellom øyene som omslutter Gamle Hellesund er det mye ståhei store deler av døgnet. Eimen fra svidde grillkoteletter og ståket fra bryggepartyet blander seg med motorduren fra den passerende båttrafikken. Fortøyningsringene og varpepålene som står igjen etter den sagnomsuste seilskutetida er fredet som kulturminner og du er velkommen til å binde tampen i disse. Da får du en framifrå flott utkikksplass, men både seint og tidlig vil du merke gynginga fra farkostene som skal igjennom ett av skjærgårdens travleste knutepunkt. 


Da er det et bedre alternativ å dra lengre ut i sundet eller til én av de to offentlige bryggene ved skolehuset. Bryggene ble anlagt for å ta imot barna fra de nærliggende øyene, og i likhet med de øvrige skolebryggene i Blindleia er dette friområder der alle kan ankre opp. Den mest skjermede plassen ligger på østsida av Sandøya.