Kapittel 14 - Mandal


Russisk tragedie


Fatalt forlis og heroisk redningsdåd    

   

I ettertid er det mulig å se at ulykken kunne vært unngått. Ingermanland var etter datidens målestokk godt utstyrt og bemannet med erfarne sjøfolk. Det var heller ingen liten, gammel eller synkeferdig balje som forliste. Den russiske marinens flaggskip hadde en lengde på drøye 100 meter og skuta hadde forlat beddingen kort tid før toktet. Havariet skjedde fordi kaptein Pavel Mikhailovitsj Treskin så fatalt overså lyssignalet fra Oksøy fyr utenfor Kristiansand. 


Havna: Ryvingen - trivelig fyr


Ryvingen, landets sydligste fyrstasjon, har på mange måter kommet i skyggen av Lindesnes, landets nest sydligste stasjon. Årsakene er åpenbare: Nabofyret Lindesnes ligger på fastlandet, har bilvei helt fram, innlagt vann og framifrå flotte toalettfasiliteter. 


Slik er det ikke på Ryvingen. Fyret ligger på ei øy og dessuten er de sanitære forhold kummerlige. Derfor vil fyrstasjonen aldri bli noe attraktivt reisemål for turister som sliter med uggen mage og besværlig prostata. Allerede i havna blir du varslet om fyrets strenge toalettregime.