Om forfatteren


Arne Otto Iversen (f. 1958) er bosatt i Blindleia i Lillesand – midt i den sørlandske skjærgård.


I mange år har han reist kysten rundt som frilans båtjournalist på jakt etter levende kystkultur og de beste plassene å kaste dreggen. 


Tidligere utgivelser (red): Vær så god – kokebok for deg som vil leve enklere og mer miljøvennlig. J. M. Stenersens forlag 2008. 


Om boka


Ankerfeste - havner og historier fra Sørlandet omtaler et knippe naturhavner av ypperste klasse. I tillegg får du beretningene om dramatiske hendelser som har foregått i brenningene like utenfor stedet der du ankrer opp.


Havnene som besøkes finner du mellom Hidra og Risør - kanskje den kyststrekning i verden det er best å tilbringe late dager om bord på farkost med kjøl.


Den innbydende skjærgården er vakker, men seilasen mellom holmer og skjær kan også være utfordrende. I denne labyrinten av en øygard har det opp gjennom årene skjedd fatale hendelser og tragiske forlis, og det er disse dramatiske historiene som vekkes til live i de fascinerende beretningene til Arne Otto Iversen.


Som leser blir du med på eventyrlige tokt som starter med mønstring av maritim brukskunst i Risør, fortsetter med sjøslaget i Lyngør, før ferden går til Tvedestrand der komponisten Richard Wagner søkte nødhavn – og fikk ideen til en opera. Her fortelles den utrolige historien om Kina-kapteinene i Merdø, og om episenteret for den moderne glassfiberbåten i Nidelva utenfor Arendal.


Visste du at krigen kom til Norge 8. april 1940, der de første kamphandlingene ble innledet utenfor Lillesand. Og at lederen for den Røde Armé lå i dekning i Randesund? Eller at Russlands største krigsskip gikk på grunn utenfor Oksøy?


I Farsund tjente en håndfull mennesker seg rike på kaperfart – en kristelig form for sjørøveri, og utenfor Flekkefjord måtte en ung kvinne trø til som los for å redde et engelske dampskip. 


Ankerfeste - havner og historier fra Sørlandet er en kjærlighetserklæring til skjærgården med beretninger om historiske hendelser som formidles på en levende og underholdene måte.


Boka er fullspekket med innbydende fotos, og du får også tips om framifrå naturhavner der illustrative kart viser veien inn til herligheten. 


Hver av bokas 17 kapitler har tre temaer:


  • Historien – om hendelser og skjebnesvangre havari i den sørlandske skjærgård.
  • Havna - forslag til innbydende naturhavner et par skjellkast unna hendelsene.
  • Kart - tips om navigering inn til trivelige steder med skjermet landligge og hva du kan se og oppleve på stedet.


Ankerfeste - havner og historier fra Sørlandet bør være en del av standardutrustningen i enhver båt og stå i bokhylla til alle som har minst én dråpe med saltvann i årene.


Her får du lyst til å dra på seilas, og i kjipe vintermåneder kan du trekke fram boka og bli minnet om glade sommerdager.


Kontakt: Arne Otto Iversen, tlf 930 34 088